Οι νέοι να γνωρίσουν τις ρίζες τους.

      Τη μεγαλύτερη απειλή για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αποτελεί η αποκοπή των νέων ομογενών από τη γλωσσική και πολιτιστική ρίζα και για το σκοπό αυτό προωθούνται προγράμματα που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Οι 62 αντιπρόσωποι των αρκαδικών συλλόγων και οργανισμών από αρκετές πόλεις της χώρας, που συγκεντρώθηκαν στο Λας Βέγκας, για τις εργασίες του 69ου Εθνικού Συνεδρίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την «κατάλληλη υποδομή» που θα καταστήσει την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής «χρήσιμη και ωφέλιμη» για τους νεότερους Ελληνοαμερικανούς αρκαδικής καταγωγής.

     Στο πλαίσιο αυτό:
α) Θα πραγματοποιηθεί αναδιοργάνωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της Γραμματείας της Ομοσπονδίας.
β) Θα δοθεί έμφαση στους τομείς επικοινωνίας, ενημέρωσης, προβολής και διαφήμισης, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και με βασικό μοχλό την ανασύσταση της ιστοσελίδας της Παναρκαδικής.
γ) Θα γίνει απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού, με αναζήτηση και καταγραφή των αρκαδικής καταγωγής ατόμων και προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στην Αμερική.

     Οι σύνεδροι της Παναρκαδικής αποφάσισαν επιπλέον να καταγραφεί η ιστορία της πορείας και των επιτευγμάτων των Αρκάδων της Αμερικής. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται και η αναζήτηση και η συγκέντρωση στοιχείων παλαιών επιστολών, φωτογραφιών, άλλων ιστορικών ντοκουμέντων, καθώς και προσωπικών μαρτυριών παλαιών μεταναστών, τα οποία θα αξιοποιηθούν και για τη δημιουργία Μουσείου Αποδήμων Αρκάδων. Επίσης, αποφάσισαν να αναπτύξουν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και γενικότερα νέων από την Αρκαδία και αντιστρόφως, αξιοποιώντας παράλληλα τη σχέση της Παναρκαδικής με το Πανεπιστήμιο Αρκάντια (Arcadia) στην Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη.     Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν ο Δρ. Ιωάννης Π. Αντωνόπουλος, καθηγητής Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντας, ο οποίος αναπτύσσοντας το θέμα: «Αρκαδικό Ιδεώδες, Ελληνισμός και η πρόκληση του μέλλοντος», αναφέρθηκε στην ιστορία και τα επιτεύγματα των Αρκάδων της Αμερικής, εστιάζοντας στους στόχους της Παναρκαδικής στην εποχή μας και στην ανάγκη αναπροσανατολισμού της οργάνωσης ώστε να προσελκύσει νέους ανθρώπους.\r\n

     Οι σύνεδροι αποφάσισαν τη συνέχιση των προσπαθειών για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου στην Αρκαδία, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προς όφελος του αρκαδικού λαού. Παράλληλα, εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας. Όσον αφορά το Αρκαδικό Χωριό, αποφάσισαν την ολοκλήρωση των υποδομών, περιλαμβανομένων των έργων της ύδρευσης και της κατασκευής Πολιτιστικού Κέντρου πολλαπλών χρήσεων.

     Υιοθέτησαν επίσης απόφαση στήριξης της ιδέας για την προώθηση των σκοπών της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας, σε συνεργασία με τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Καναδά, Αυστραλίας και Ελλάδας και με στόχο την αναμόρφωση του οργανισμού αυτού, έτσι ώστε να διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια παγκόσμια παναρκαδική συνάντηση που θα περιλαμβάνει σειρά πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.\r\n

Εκλογή νέου προεδρείου

     Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φίλιος επανεξελέγη ομόφωνα στην προεδρία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας. «Θεωρώ ελπιδοφόρα εξέλιξη τη συμμετοχή έξι νέων αρκαδικής καταγωγής Ελληνοαμερικανών στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας μας» δήλωσε ο Δ. Φίλιος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί εντατικά για την εκπλήρωση των στόχων και ιδιαίτερα για την προσέλκυση νέων ανθρώπων, σημειώνοντας:

     Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής εξελέγησαν ακόμη ο Ανδρέας Παπαντωνίου ως Α΄ αντιπρόεδρος, ο Γεώργιος Αναστασόπουλος ως Β΄ αντιπρόεδρος, ο Πίτερ Σπήλιος ως Γ΄ αντιπρόεδρος, ο Πέτρος Παπαντωνίου ως γενικός γραμματέας και ο Θεόδωρος Μεσιακός ως ταμίας. Νομικός σύμβουλος εξελέγη ο Βασίλης Μαχαίρας και υπεύθυνος Νεολαίας ο Θέμης Κάτρης. Πρόεδρος της Επιτροπής Παναρκαδικού Νοσοκομείου εξελέγη ο Χρήστος Βουρνάς.