Η μπαρουταποθήκη του Αγώνα.

Γενέτειρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, η Δημητσάνα θεωρείται η «μπαρουταποθήκη του αγώνα για την απελευθέρωση». Οι μπαρουτόμυλοι της, στό φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τροφοδοτούσαν τους αγωνιστές στο Μοριά και τη Ρούμελη. Για την παραγωγή των φουσεκιών θυσιάστηκαν πολύτιμοι θησυαροί της περίφημης Βιβλιοθήκης, της Σχολής της Δημητσάνας.

«...είχαμεν έλλειψιν από μολύβι και χαρτί και επήραμεν την Βιβλιοθήκην της Δημητσάνας και άλλων μοναστηρίων και εδέναμεν φουσέκια. Μπαρούτι είχαμεν, έκαμνε η Δημητσάνα. Του μπαρουτιού την υπόθεσι την είχαν πάρει απάνω τους τα αδέλφια Σπυλιωτόπουλοι και δια να δουλεύουν την μπαρούτη, δεν επαίρναμε πολλούς Δημητσανίτες εις το στρατόπεδο, τους αφήναμε δι' αυτήν την δούλευσιν...», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα αναφέρεται η λειτουργία 14 μπαρουτόμυλων στη Δημητσάνα, η οποία μάλιστα διατήρησε και μετά την απελευθέρωση το προνόμιο της παραγωγής και διακίνησης πυρίτιδας, μια τιμή για την προσφορά της στην Επανάσταση.