ΜΑΧΗ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ

«… κυνηγούμε τους Τούρκους με τα γυναικόπαιδα, 500 ψυχές εχάθησαν εις το Ποτάμι της Καρύταινας (Αλφειό), μη ημπορώντας να περάσουν από το Γεφύρι, το οποίον είχαμε πιάσει».

Θ. Κολοκοτρώνης

Ήσαν τριακόσιοι και συγκρούσθηκαν με χίλιους οκτακόσιους Τούρκους στο στενό του Αγ. Αθανασίου της Καρύταινας. «Το πρώτο ντουφέκι του ‘21», η Μάχη της Καρύταινας στις 29 Μαρτίου 1821, θεωρείται ως η πρώτη νικηφόρος μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

 

ΜΑΧΗ ΛΕΒΙΔΙΟΥ

Στις 14 Απριλίου 1821, έγινε η ένδοξη μάχη του Λεβιδίου όπου ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας μαζί με 70 ακόμα Έλληνες αντιμετώπισε την επίθεση 3.000 Τούρκων και τους κατατρόπωσε, πεθαίνοντας την ίδια μέρα.

ΜΑΧΗ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ

Η μάχη στο Βαλτέστι, 24 Απριλίου και 12-13 Μαΐου 1821, ήταν αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Ο Κολοκοτρώνης, αρχηγός των αρμάτων της Γορτυνίας, οργανώνοντας το στρατηγικό σχέδιο για την πολιορκία της Τριπολιτσάς, ιδρύει στρατόπεδο στο Βαλτέτσι αντιλαμβανόμενος τη στρατηγική σημασία της περιοχής. Στις 24 Απριλίου ο Κεχαγιάμπεης, έχοντας σκοπό να εξουδετερώσει το στρατόπεδο και να αιφνιδιάσει τους συγκεντρωμένους αγωνιστές, επιτίθεται στο Βαλτέτσι για να συναντήσει ηρωική αντίσταση από τους λίγους υπερασπιστές του. Τη νύχτα στις 12 Μαΐου με ισχυρότερη δύναμη επιτίθεται εκ νέου. Μετά από 23 ώρες μάχης η νίκη των Ελλήνων ήταν περιφανής.

ΜΑΧΗ ΒΕΡΒΕΝΩΝ

Μια ακόμη σημαντική νίκη, το Μάιο του 1821 που ενίσχυσε το ηθικό των Αρκάδων αλλά και όλων των επαναστατημένων Ελλήνων. Στις 18 Μαίου του 1821 οι τουρκικές δυνάμεις εκστρατεύουν από την Τρίπολη εναντίων της Βέρβενας αλλά αποκρούονται. Στη μάχη που ακολούθησε και είναι γνωστή ως μάχη Βερβένων οι ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να κατατροπώσουν τους Τούρκους και τους κυνήγησαν προς τα Δολιανά.

ΜΑΧΗ ΔΟΛΙΑΝΩΝ

Έγινε το Μάιο του 1821. Οι λιγοστοί Ελληνες υπό το Νικηταρά –ο οποίος κέρδθσε και το προσωνύμιο «τουρκοφάγος» κατάφεραν να τρέψουν σε φυγή τους Τούρκους. Η μάχη των Δολιανών αύξησε το ηθικό των επαναστατών και άνοιξε το δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς.

ΜΑΧΗ ΓΡΑΝΑΣ

Ιστορική μάχη, τον Αύγουστο του 1821. Η επιτυχής έκβαση της μάχης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση της απελευθέρωσης της Τρίπολης.

ΑΛΩΣΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ύστερα από εξάμηνη πολιορκία. ο στρατός των Ελλήνων υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μπαίνει στην Τρίπολη. Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς ήταν μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία των επαναστατημένων Ελλήνων στον αγώνα επικράτησής τους στην Πελοπόννησο αλλά η σφαγή των αμάχων που ακολούθησε ήταν ένα ιδιαίτερα μελανό σημείο.

ΜΑΧΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ

Ιστορική νίκη των Ελλήνων με ολική καταστροφή των δυνάμεων του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων. Η μάχη έγινε στις 26 - 28 Ιουλίου 1822.