Στον καστανεώνα του Κοσμά. |
Τα κάστανα δίνουν ξεχωριστό χρώμα τούτες τις μέρες. Ψημένα στο τζάκι, τόσο η γεύση όσο και η διαδικασία έχουν τη δική τους γοητεία, σαν διακοσμητικό στοιχείο στη χριστουγεννιάτικη πιατέλα του τραπεζιού, μαζί με καρύδια, κλαδιά από πουρνάρι και ό,τι άλλο προσθέσει η φαντασία του καθενός, ακόμη και σαν βάση για χριστουγεννιάτικα γλυκά. Οι γιορτινές μέρες στην Αρκαδία προσφέρονται και για μια βόλτα στους «καστανιώνες» της Καστάνιτσας ή του Κοσμά.
Το περπάτημα κάτω από τα αιωνόβια δέντρα, που το ύψος τους φτάνει πολλές φορές τα 25 μέτρα και η διάμετρος του κορμού τους τα 2-3 μέτρα, κρύβει πάντοτε εκπλήξεις, ειδικά αν στην παρέα υπάρχουν μικρά παιδιά. Οι ανοιγμένες πια αυτήν την εποχή, αγκαθωτές μπάλες που κρύβουν μέσα τους τον καρπό, τραβούν την προσοχή των πιτσιρικιών που προσπαθούν να «πολεμήσουν» το τρύπημα των χεριών με διάφορες πατέντες…
Η καστανιά, με ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, αναφέρεται από τον Ξενοφώντα ως «δέντρο του ψωμιού», γιατί το κάστανο ήταν από τις βασικότερες τροφές, κυρίως στις ορεινές περιοχές, πριν την εμφάνιση της πατάτας. Αλλά και ο μεγάλος Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος, ο οποίος πρόβαλε την Αρκαδία ως την ιδανική χώρα όπου επικρατεί η ευτυχία της ήρεμης ζωής, προσδίδοντάς της τα χαρακτηριστικά ενός παράδεισου που αγγίζει την ουτοπία, αναφέρει στα ποιήματά του «Εκλογές» που προσδιορίζονται τοπικά στην αρκαδική γη, ότι τα κάστανα μαγειρεύονται με γάλα και τρώγονται με τυρί.
{jumi [myphpfiles/kastaneones.php]}
Εύκολη στην καλλιέργειά της, η καστανιά προσφέρεται και για βιοκαλλιέργεια. Στη χώρα μας ωστόσο είναι παραμελημένη. Επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των παραγωγών και την έκταση των καστανεώνων δεν υπάρχουν, ενώ η παραγωγή έχει αρκετά μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού πολλές ορεινές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί. Εκτιμάται ωστόσο ότι παράγονται 12 χιλιάδες τόνοι ανά την Ελλάδα. Οι δυνατότητες είναι πολλές και η αγορά του κάστανου έχει πολλές προοπτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.