Η πολυγραφότατη εκπαιδευτικός Αδαμαντία Παναγούλια – Κουτσούκου, μας έστειλε το ενδιαφέρον αυτό κείμενο, για την οικουμενικότητα της Αρκαδίας. Την ευχαριστούμε πολύ.

     "Στον χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου., είναι αλήθεια, ότι υπάρχει ζωντανή η γαλλική Αρκαδία. Βρίσκεται στην επαρχία Forez της Γαλλίας, δυτικά της Λυών. Εδώ, η φύση μοιάζει πολύ με την δική μας Αρκαδία. Το μεγαλείο της, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική ομορφιά ή την βουκολική ζωή, βασικά στοιχεία που ενέπνευσαν τον Πουσέν για τον πίνακα: οι Ποιμένες της Αρκαδίας, που φέρει την επιγραφή et inarcadia ego.

Ο επίγειος Παράδεισος που ορίζεται από τις περιοχές του Forez και του Château de Goutelas, με τον αέρα της Αναγέννησης, σκηνοθέτησε και γέννησε το κορυφαίο και υποδειγματικό στο είδος του μυθιστόρημα με τίτλο Αστραία ή L’Astrée. Αυτό το αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας του 17ου αιώνα συνδυάζει τον γαλλικό πολιτισμό με τον αρκαδικό. Γράφτηκε από τον Γάλλο λογοτέχνη Honoré d’ Urfé. Ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι η Αστραία, η οποία φέρει το όνομα της κόρης της Θέμιδος, ελληνικής θεάς της Δικαιοσύνης. Πρωταγωνιστής είναι ο δρυίδης Αδάμαντας.

Η μορφή του Αδάμαντα εικονίζει τον Γάλλο δικαστή Ζαν Παπών (1507- 1590), η πορεία του οποίου σφράγισε και οριοθέτησε την περιοχή του Château de Goutelas ως τόπο-σύμβολο της ανθρωπιστικής εποχής του. Με πρωτοβουλία του ουμανιστή νομικού Pierre Bouchet, το παλιό κάστρο του Château de Goutelas αναστηλώθηκε και έγινε πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και οικουμενικό κέντρο του Aνθρωπισμού. Εδώ, στη συμβολική γαλλική Αρκαδία, στο Forez, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2009, έγινε Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδίας (Arcadia international network). Για την αξιοποίηση του Αρκαδικού Κεκτημένου, συναντήθηκαν εκπρόσωποι και φίλοι της Διεθνούς Εταιρείας, εκπρόσωποι από τον δήμο Πάφου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλοί λάτρεις της αρκαδικής παράδοσης"

 

 

Το κάστρο και η φύση του Château de Goutelas, Forez

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Αδαμαντίας Παναγούλια-Κουτσούκου και υπόκεινται σε δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης.