Αερόστατο στο Λεωνίδιο |
Πάσχα σημαίνει ελληνική ύπαιθρος και οικογενειακή θαλπωρή… Πάσχα σημαίνει το μάζεμα της οικογένειας στο γιορτινό τραπέζι, οι λουλουδιασμένες εικόνες και τα ανοιξιάτικα αρώματα της φύσης… Πάσχα σημαίνει να ξαναθυμηθείς τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια, τότε που μαζεύαμε λουλούδια για το στόλισμα του Επιτάφιου, που περιμέναμε με περίσσεια αγωνία την κατασκευή των κουλουριών, το βάψιμο των αυγών, το περιδιάβασμα στις εκκλησιές του χωριού παρότι η θρησκευτική κατάνυξη ήταν μάλλον άγνωστη έννοια...
Το Πάσχα στην Αρκαδία είναι ξεχωριστό. Ανεξάρτητα από τους ιδιαίτερους δεσμούς των Αρκάδων με τον τόπο τους, ο Νομός μας αποτελεί ελκυστικό πασχαλινό προορισμό για όσους επιθυμούν να περάσουν τούτες τις μέρες κοντά στη φύση και την παράδοση. Τα έθιμα πολλά και ακόμη ζωντανά…
Η αρκαδική πρωτεύουσα γίνεται μια μεγάλη ψησταριά. Ο καπνός που δημιουργούν οι φωτιές, που σιγά -σιγά ανάβουν, ξεκινώντας λίγο μετά την Ανάσταση, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα από το ύψωμα του Αγίου Θεοδώρου. Το πρωί της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία, αρχίζει το μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ οι ντόπιοι και ξένοι ζωντανεύουν το έθιμο της κλεφτουριάς. Προσφέρονται αρνί, τριπολιτσιώτικο κρασί, κόκκινα αυγά, κουλούρια και μεζέδες.
Κάψιμο Ιούδα στον Τυρό |
Μοναδική είναι η Ανάσταση στο Λεωνίδιο, με τα δεκάδες αερόστατα να υψώνονται στον ουρανό από όλες τις εκκλησίες γεμίζοντας φωτεινά αστεράκια τη νύχτα που ταξιδεύουν για να διαλαλήσουν την χαρμόσυνη είδηση, σύμφωνα με την παράδοση. Οι ντόπιοι μάλιστα πιστεύουν ότι όποιες καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν στην περιοχή, την ώρα της Ανάστασης όλα γίνονται γαλήνια για να συμβάλλουν στο έθιμο του αερόστατου, που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Δυστυχώς, η μόδα των βεγγαλικών και των πυροτεχνημάτων, αλλοιώνει τη μοναδικότητα αυτού του εθίμου. Αν οι φανατικοί της φασαρίας έκαναν λίγα λεπτά υπομονή ώστε να φύγουν ήρεμα και σιωπηλά τα αερόστατα, είναι βέβαιο ότι θα προσέφεραν τα μέγιστα στον τόπο τους αφήνοντας τους επισκέπτες να απολαύσουν κάτι που δεν βλέπουν αλλού. Πυροτεχνήματα άλλωστε βλέπεις παντού και εντυπωσιακότερα είναι γεγονός! Την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του Λεωνιδίου, διαβάζεται το Ευαγγέλιο στα τσακώνικα, ενώ ακολουθεί γλέντι αρχίζοντας από τον παραδοσιακό τσακώνικο χορό.
Αερόστατα στο Λεωνίδιο |
Στον Τυρό η περιφορά των Επιταφίων που πραγματοποιείται στην παραλιακή οδό, συνοδεύεται από όλα τα ψαροκάικα. Εντυπωσιακό είναι το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα το λεγόμενο «μπουρλότο» από τους Τσάκωνες πυρπολητές που το συνοδεύουν με δυναμίτες και βεγγαλικά. Χιλιάδες κεριά που ρίχνουν τα μικρά παιδιά μέσα στη θάλασσα συμβολίζουν τις ψυχές των χαμένων Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων.
Κάθε χωριό έχει το δικό του ιδιαίτερο έθιμο. Καθένας μας τις δικές του αναμνήσεις. Κοινός τόπος, η μαγεία του Πάσχα στην Αρκαδία.